فشارخون نرمال و کنترل آن

 

فشارخون، حیاتی و مهم:

 

یکی از موضوعاتی که امروزه در جهان مورد اهمیت می باشد، فشارخون است. برای هر فردی با توجه به شرایط سلامت بدنی که دارد، فشارخون معنای متمایزی را بیان می کند. در این مقاله به بررسی وجه های مختلف فشار خون و اهمیت و معنای آن می پردازیم.

 

فشار خون چیست؟ چرا به آن فشارخون می گویند؟

فشار خون، فشار ناشی از خون پمپ شده از قلب است که به دیواره رگ های شما فشار می آورد. شریان ها خون را از قلب شما به سایر قسمت های بدن می برند.فشار خون شما به طور معمول در طول روز افزایش و کاهش می یابد.

در تعریفی دیگر میتوان فشار خون را نیرویی که قلب برای پمپاژ خون به سرتاسر نقاط بدن وارد میکند نیز نامید.فشارخون نرمال 12 بر روی 8 است.

 

فشارخون را بشناسیم

 

اعداد مربوط به فشارخون چه معنایی دارند؟

 

فشار خون با دو عدد اندازه گیری می شود:

  • عدد اول که فشار خون سیستولیک نامیده می شود، فشار موجود در شریان های شما را هنگام ضربان قلب اندازه گیری می کند.
  • عدد دوم که فشار خون دیاستولیک نامیده می شود، فشار موجود در شریان های شما را زمانی که قلب شما بین ضربان ها استراحت می کند، اندازه گیری می کند.

فشار خون طبیعی کمتر از 120/80 میلی متر جیوه است.صرف نظر از سن شما، می توانید  هر روز اقداماتی را انجام دهید تا فشار خون خود را در محدوده سالم نگه دارید.

 

فشار خون نرمال چقدر است؟

 

این موضوع پس از تحقیق های فراوان امروزه روشن است.به طور کلی فشار خون ایده آل بین 90/60 میلی متر جیوه و 120/80 میلی متر جیوه در نظر گرفته می شود.درصورتی که فشارخون شما از میزان یادشده بیشتر باشد،شما در معرض فشارخون بالا قرار دارید.درصورتی که میزان فشارخون شما از 90/60 کمتر باشد،شما دچار فشارخون پایین هستید.

استفاده از جمله عامیانه ” من فشارخون دارم ” یک غلط علمی رایج است.

 

فشارخون بالا چیست؟ معنی جمله فشارخون دارم را بدانید

 

زمانی که فشارخون شما با توجه به شرایط بدنی تان از حد استاندارد بالاتر باشد،شما دچار فشار خون بالا هستید.فشارخون شما در طول روز متناسب با فعالیت های روزانه شما دچار نوساناتی میشود که میانگین آن فشارخون شما را تعیین می کند.هر چه سطح فشار خون شما بالاتر باشد، خطر ابتلا به سایر مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، حمله قلبی و سکته بیشتر است.

 

نکته ای که نیاز است به آن توجه کنیم این است که امروزه،ممکن است معیار و شاخص برخی پزشکان سلامت باهم مقداری متفاوت باشد.به عنوان مثال برخی پزشکان فشار خون بالای 90/140را فشار خون بالا و برخی فشار خون بالای 80/130 را فشار خون بالا تلقی میکنند.بدیهی است شرایط بدنی هر فرد در این عدد نقش مهمی را ایفا می کند.

 

غذا های سالم برای فشارخون

 

چگونه فوری و سریع فشار خون خود را در منزل پایین آوریم؟

 

  • حمام یا دوش آب گرم بگیرید: حداقل 15 دقیقه در حمام بمانید و از آب گرم لذت ببرید. این همچنین می تواند به کاهش تنش عضلانی کمک کند.
  • کمی تمرین تنفسی انجام دهید: یک نفس عمیق بکشید، نفس خود را حدود دو ثانیه نگه دارید، سپس به آرامی بازدم کنید. چند لحظه مکث کنید و تکرار کنید.
  • آروم و ریلکس باش: استرس یکی از عوامل کلیدی فشار خون بالا است، بنابراین هر کاری که می توانید برای آرامش انجام دهید. این ممکن است به سادگی،برای چند لحظه نشستن در یک اتاق ساکت، انجام چند تمرین کششی، خواندن یک کتاب خوب یا مدیتیشن باشد.
 
برای کنترل و درمان فشار خون چه غذاهایی بخوریم؟

 

  • مقدار زیادی سبزیجات، میوه ها و غلات کامل بخورید.
  • محصولات لبنی بدون چربی یا کم چرب، ماهی، مرغ، لوبیا، آجیل و روغن های گیاهی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
  • غذاهای حاوی چربی اشباع شده مانند گوشت های چرب، محصولات لبنی پرچرب و روغن های استوایی مانند روغن نارگیل و نخل را محدود کنید.
  • از نوشیدنی ها و شیرینی های شیرین شده با شکر خودداری کنید یا مصرف خود را محدود کنید.
 
نشانه های فشارخون بالا کدام هستند؟

 

بسیاری از مردمی که فشارخون بالایی دارند،از آن باخبر نیستند. فشار خون بالا معمولاً هیچ علامت یا علامت هشدار دهنده ای ندارد و بسیاری از مردم نمی دانند که آن را دارند. اندازه گیری فشار خون تنها راه برای تشخیص فشارخون بالا است.

 

نشانه های فشارخون

 

علل فشار خون بالا:

 

فشارخون بالا با گذشت زمان نسبتا طولانی ایجاد می شود. روش و شیوه زندگی نامتناسب عمده ترین دلیل آن است.این شیوه زندگی فاقد هرگونه فعالیت بدنی منظم و کافی است. شما حداقل باید 150 دقیقه در هفته تحرک بدنی داشته باشید.

برخی شرایط سلامتی مانند دیابت و چاقی نیز می توانند خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش دهند. فشار خون بالا در دوران بارداری نیز ممکن است رخ دهد.

 

فشارخون بالا چه آسیبی به بدن میرساند؟

 

فشارخون بالا مانند هربیماری دیگری میتواند شمارا تحت تاثیر قرار دهد. از آنجا که خون بدن ما و جریانات آن به وسیله قلب به گردش در می آید، بخش ویژه ای از این آسیب مربوط به قلب می شود. نکته مثبت در رابطه با بیماری های مربوط به فشارخون این است که، شما با کنترل فشارخون می توانید بیماری را کنترل کنید و از اثرات آن بکاهید. در ادامه به آسیب های ناشی از فشارخون بالا می پردازیم:

  • سکته قلبی و بیماری قلبی: فشار خون بالا،جریان خون و اکسیژن را به قلب کاهش می‌دهد و منجر به بیماری قلبی می‌شود.
  • سکته مغزی و سایر اختلالات ذهنی: فشارخون بالا ممکن است برخی از رگ های مغزی را مسدود یا جریان خون آنها را کم کند. پس ازآن میزان اکسیژن رسانی به مغز کم شده و ممکن است، سکته مغزی رخ دهد. سکته مغزی می تواند باعث ناتوانی های جدی در گفتار، حرکت و سایر فعالیت های اساسی شود. سکته مغزی نیز می تواند شما را بکشد.
  •  ابتلا به فشار خون بالا، به ویژه در میانسالی، با عملکرد شناختی ضعیف تر و زوال عقل در آینده مرتبط است.
  • بیماری های کلیوی: بزرگسالان مبتلا به دیابت، فشار خون بالا یا هر دو در مقایسه با افراد بدون این شرایط در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری مزمن کلیوی هستند.

 

راه های کنترل فشارخون

 

چگونه از فشارخون بالا پیشگیری یا درصورت لزوم آن را کنترل کنیم؟

 

برای کنترل فشارخون و حفظ آن در محدوده نرمال،اصول و راهکار هایی وجود دارد که از مهمترین آن ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

 

  • تغییر سبک و شیوه زندگی:

 مواد غذایی و خوراکی خود را کنترل کنید.خواب کافی و تغذیه سالم باعث میشود شرایط فیزیکی مطلوبی داشته باشید.ورزش و تحرک لازم را فراموش نکنید.هفتگی باید 150 دقیقه تحرک داشته باشید تا از این بیماری خاموش درامان باشید.

  • سیگار نکشیدن
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم، از جمله محدود کردن نمک و الکل
  • حفظ وزن سالم
  • مدیریت استرس